Hopp til hovedinnhold

Gjenreisningsmuseet 25 år: Et monument over gjenreiserne

Helgen 24. og 25. juni feirer vi at Gjenreisningsmuseet fyller 25 år i år. Mer informasjon om programmet vil følge.

  • Bygningene der Gjenreisningsmuseet ligger gjennom årene: fire bilder, fra brannstasjon til museum.
    1/1

Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms åpnet dørene i 1998, med mål om å dokumentere og formidle de historiske hendelsene mellom 1944 og 1960.

Den offisielle åpningen ble foretatt av HKH kronprins Haakon:

«Gjenreiserne, de kvinner og menn som uforferdet gikk inn i den største dugnadsinnsats i nyere norsk historie, fortjener sine monumenter. Jeg er sikker på at museet vil bli et verdig monument. En institusjon som kan bære videre beretningen om forfedrenes innsats for å bygge opp igjen en totalrasert landsdel.»

Kronprins Haakon under åpningen av Gjenreisningsmuseet. Finnmark dagblad 30.06.1998

Siden 1998 har museet tilbudt et mangfold av aktiviteter, og spilt en viktig rolle som lokalmuseum og kulturaktør i nærmiljøet. Museet har også styrket samlingen sin gjennom årene med historiske gjenstander og utstillinger.

I 2002 ble de eldste bygningene i Hammerfest – en brakke, et naust, et oljehus og en utedo fra Melkøya – flyttet til Fuglenesodden. Vi styrket utstillingen ytterligere i 2004 med en presentasjon om arktisk steinalder. Magasinet fikk en oppgradering i 2018, og i 2021 ble forprosjektet «Verdensarvsenteret for Struves meridianbue» tilført museet.

I 2023 markerer vi Gjenreisningsmuseets 25-årsjubileum som en viktig kultur- og forskningsinstitusjon. Med en samling i stadig utvikling, ønsker vi å fortsette til å bidra til forskning og formidling av viktig historisk kunnskap.