Et monument over gjenreiserne
Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms åpnet dørene i 1998, med mål om å dokumentere og formidle de historiske hendelsene mellom 1944 og 1960.
Den offisielle åpningen ble foretatt av HKH kronprins Haakon:
Fra brannstasjon til museum
Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms startet sitt liv som en brannstasjon. I 1993 ble Hammerfest kommune ved daværende kultursjef Gerd Hagen tildelt midler for å rehabilitere fasaden til Hammerfests historiske brannstasjon. Dessverre lot ikke bygningsmassen seg bruke, fordi brannstasjonen var forfalt både utvendig og innvendig. I stedet måtte man rive alt og grave opp tomta til "brannstasjonen" for få å plass til det nye museet.
Det var symbolsk at selve Gjenreisningsmuseet skulle oppstå fra asken av en tidligere brannstasjon, en evig påminnelse om gjenoppbygging og fornyelse etter ødeleggelse og tap.
Hvorfor behøves et gjenreisningsmuseum?
I planleggingsfasen til museet ble identitet til samfunnet, samt historisk sammenheng og stabilitet trukket frem som viktige elementer. Fortiden skulle ikke bli sett som et avsluttet kapittel, men et viktig hjelpemiddel til å forstå nåtiden.
Gjenreisningsmuseet skulle være for alle, og også et museum som lokalbefolkningen følte eierskap til.
Gjenreisningsmuseet de siste 25 årene
Siden 1998 har museet tilbudt et mangfold av aktiviteter, og spilt en viktig rolle som lokalmuseum og kulturaktør i nærmiljøet. Museet har også styrket samlingen vår gjennom årene med historiske gjenstander og utstillinger.
I 2002 ble noen av de eldste bygningene i kommunen – en brakke, et naust, et oljehus og en utedo fra Melkøya – flyttet til Fuglenesodden. I 2003 fullførte vi hovedutstillingen vår med åpning av utstillingen i tårnet: "Den store forandringen? Gjenreisningsbebyggelsen – vår kulturarv." Magasinet fikk en oppgradering i 2018, og i 2021 ble forprosjektet «Verdensarvsenteret for Struves meridianbue» tilført museet.
Revitalisering av hovedutstillingen
I forbindelse med jubileet i 2023 tok vi et betydelig steg videre ved å revitalisere hovedutstillingen vår. Utstillingen har fått et nytt lyssystem, nye tekster som også er tilgjengelig på engelsk, samt en oppdatert presentasjon av flere gjenstander. Dette markerer Gjenreisningsmuseets 25-årsjubileum som en viktig kultur- og forskningsinstitusjon. Med en samling i stadig utvikling, ønsker vi å fortsette til å bidra til forskning og formidling av viktig historisk kunnskap.
Med støtte fra Hammerfest Kommune, Stiftelsen Fritt Ord, Bergesenstiftelsen, og Gjenreisningsmuseets venner, har oppgraderingen av hovedutstillingen vært mulig.