80 år siden 1944: ungdomsskolen
I 2024 er det 80 år siden Vest-Finnmark ble nedbrent, og Øst-Finnmark frigjort under andre verdenskrig. Her er noen undervisningsoppgaver til ungdomsskolen.
Innhold
Forstå kilder: start her
En kort introduksjon til hvordan man kan se på kilder.
Karis krig: Ti år og flyktning i eget land
Kari forteller:
«Byen vår skulle brennes fordi nazistene var desperate etter å vinne krigen. Tyskerne og quislingene trodde de ville vinne hvis de brente ned alt i nord, etter at russerne hadde kommet over grensen for å hjelpe nordmennene. De bestemte seg for å ødelegge alle bygninger, veier og broer.
Alt dette hørte vi de voksne snakke om. Likevel fikk jeg meg ikke til å tro det. Men uansett måtte vi reise og ta farvel med hjemmet vårt. Jeg var oppe på loftet og ga dokka mi, Åse, en siste klem.
- Ha det, Åse, vi ses når krigen er over! hvisket jeg i øret hennes.
Jeg håpet at akkurat vårt hus skulle bli spart. Derfor la jeg henne lengst inne i kottet. Der kunne hun ligge og vente til familien vår kom tilbake.
Tre små ting som jeg var særlig glad i, skulle få være med. De fikk akkurat plass i lomma på den tykke vinterkåpa mi.»
«Sterke minner fra tvangsevakueringa»
«Julie Lillian Hansen var akkurat fylt syv år da hun og familien måtte evakuere Skippernes i 1944. Hun husker kun bruddstykker, men disse er så tydelige. Tydelige nok til at hun fortsatt får en støkk når hun er i barndomshjemmet og hører flydur.
(...)
Kun én gang under reisen kan hun erindre at foreldrene og de andre voksne viste en anelse frykt. Det var den første kvelden etter at de hadde forlatt Sørøya. De hadde lagt seg til i en fjord i Nuvsvåg, en bygd i Loppa kommune i Finnmark. Der skulle de overnatte. Plutselig kom en båt seilende mot dem. Uroen spredte seg blant de voksne. Var det tyskerne som kom? Det var det ikke. Den fremmede båten var ikke så fremmed likevel. Det viste seg at den ble ført av kjentfolk, nemlig han de kalte for “Nils i Moan” fra Seiland, som skulle samme veien som dem.
Hadde de fått beskjed om hvor de skulle, eller dro de bare, med håp om underveis å få vite om hvor det var ledig husrom? Julie vet ikke, men i alle tilfelle havnet familien Monsen i Øksfjord og Indre Sommerseth, hos ekteparet Lily og Herman Sommerseth, som bodde i et vertikaldelt hus sammen med sine to sønner. Familiene Monsen og Mikkelsen fikk bo i den ene delen av huset, mens familien Sommerseth bodde i den andre. Julie delte rom med søstrene Oliva og Viktoria.
Vi ble tatt veldig godt imot. Jeg har bare gode minner derfra, og det tror jeg foreldrene mine også hadde, sier Julie.»
Intervju med Sigvald Samuelsen
Sigvald forteller:
«- Det var ikke en fin reise nedover. Det var det ikke, med Carl Arp. Der døde folk, og der fødtes folk. Skipet vi dro med ble kalt for dødsskipet. De hadde et til skip som gikk ifra Hamnbukt, «Adolf Binder». Carl Arp var større, og det var flere mennesker om bord. Vi var 1850 evakuerte om bord. Vi hadde en krok for oss selv, og det lå vi på halm. Der var bestemor også. Nei, det var ikke så greit det der.»
«- På båten klatret vi unger oppå dekk og pleide å være under presenningen. Vi ble jaget ned av tyskerne i full fart. Før vi kom til Narvik måtte han far føre meg på dekket. Jeg var så dårlig at jeg ikke klarte å stå på beinan. Jeg måtte få frisk luft. Han førte meg opp, og heldigvis var det en snill tysker der som tok meg imot og satte meg i et hjørne av skranken. Holdt meg oppe - sånn at jeg fikk være oppe. Men det husker jeg ikke – jeg tror jeg var så dårlig at jeg husker ikke om jeg måtte ned igjen, eller var der til vi ble sendt i land. Men jeg antar at jeg var sendt ned igjen.»
Sitat fra en som ble tvangsevakuert i et skip
«Vi va ti menneska i en firemannslugar, og ei barnevogn. Og kakkerlakka! Dæm slapp sæ jo ned på brødskiva.»
Tekstene er hentet fra disse kildene:
- Karis krig: Ti år og flyktning i eget land av Anne Ellingsen, Ford forlag (2020), s. 27-30.
- «Sterke minner fra tvangsevakueringa», av Julia Renate Ingebrigtsen, transkribert av Liv-Unni Priestley, Øyfolk: årbok for lokalhistorie og kultur i Hammerfest (2022)
- «Sigvald Samuelsen: fra Smørfjord til Toten.» Utdrag fra intervju med Sigvald Samuelsen på nettsiden Evakueringsminner 1944 - 1945. Intervjuet ble utført av Svanhild Andersen og Sigvald Persen, mens Kristin E. Hansen har redigert.
- Sitat fra en person som ble tvangsevakuert med skipet «Stella Polaris», gjengitt i et intervju med forsker Heidi Stenvold til Gjenreisningsmuseet for Finnmark og Nord-Troms.
Kart over Sørøya i Finnmark
Her er et kart over Sørøya i Finnmark, der over 1000 mennesker gjemte seg om vinteren fra 1944 til 1945. Tidligere ble disse menneskene kalt «huleboere,» men fordi mange bodde i gammer og andre midlertidige bygg, kaller vi dem i dag for «overvintrere.»
Flere kilder om overvintrerne i Finnmark 1944-45
Her er flere kilder som forteller om de som måtte flykte fra hjemmene sine, men som ikke lot seg tvangsevakuere.
Kompetansemål, ungdomsskolen
Norsk, 10. trinn
• Bruke kilder på en kritisk måte, markere sitater og vise til kilder på en etterrettelig måte i egne tekster.
Samfunnsfag 10. trinn
• Vurdere på hvilke måter ulike kilder gir informasjon om et samfunnsfaglig tema, og reflektere over hvordan algoritmer, ensrettede kilder eller mangel på kilder kan påvirke vår forståelse.
• Drøfte hvordan framstillinger av fortiden, hendelser og grupper har påvirket og påvirker holdningene og handlingene til folk.