Hopp til hovedinnhold

Kronologisk fremstilling

1910: Foreningen blir stiftet. Begynner arbeidet med å samle inn midler for å hjelpe syke og svake.

1912: Arrangerte både Tuberkuloseutstillingen på vegne av Nationalforeningen, samt tuberkulosedag

1914: Syr opp enkeltmannspakker til 6. Brigade

1918: Foreningen får endelig sin egen sanitetssøster.

1923: Massiv innsats for å sy opp klær til spebarn og større barn, samt opparbeidelse av sanitetsmateriell slik at ”foreningen er selvhjulpen med hensyn til den slags når det trengs.” Syr også til Talvik-kolonien.

1925: I november åpnet de Hjelpestasjon for barn med 32 barn denne første høsten. Dette året er det også oppstart av skolebarnsundersøkelse.

1926: 50 barn kommer daglig til hjelpestasjonen for styrkende havresuppe, melk og tran.

1929: 58 barn blir tatt ut til hjelpestasjonen.

1930: Foreningen anskaffer en del sykemateriell som oppbevares hos en av medlemmene og lånes ut til syke som ligger i sine hjem.

1931: 4. mars blir det dannet en ungpikeforening, som får navnet Nordstjernen. Pikene kommer sammen hver 14de dag. I oktober er feriekolonien ferdig, alt utstyr inkludert. Arrangerer Barnehjelpsdag for første gang.

1932: Feriekolonien i Repparfjord mottar sitt første kull med barn, 25 gutter og 25 jenter er der i tre uker hver.

1933: Arrangerer marked i mars. Arbeiderpartiets Kvinneforening får innkjøpt en høyfjellssol som skal brukes av sanitetsforeningen i hjelpestasjonen.

1934: Kjøper inn spedbarnsvekt for utlån.

1936: Etter en lang og omfattende innsamlingsaksjon kan Sanitetsforeningen kjøpe en sykebil til Hammerfest sykehus, - den første sykebil i Finnmark.

1937: Sanitetsforeningen starter med kontrollstasjon for mødre og barn. Svangre, spedbarn og småbarn får jevnlig undersøkelse. Anskaffer også to førstehjelpskofferter som kan sendes ut på korteste varsel. Arbeidet med å innpasse Oslo-frokosten er i gang.

1939: Syr opp forsvinningsdrakter. Tar imot finske flyktninger

1940: Fortsetter arbeidet med å ruste opp for egen sanitet og soldater. Strikking av votter, strømper og brynjer til soldater. Øker skolebespisningen.

1941 – 1945: Utvidet skolebespisning, alle barn får. Kontrollstasjon og undersøkelser av barn holdes i gang. Matstasjon under evakueringen. Fra 1942 ble forsvinningsdraktene omarbeidet til spedbarnstøy slik at de ikke skulle falle i tyske hender.

1944: Alle sanitetsforeningens eiendommer og protokoller blir offer for den brente jords taktikk og evakueringen. En del av foreningens utstyr blir evakuert ned langs norskekysten og blir sendt tilbake etter hvert, som servise, høyfjellssol og lignende

1945: Foreningen setter i gang med møter igjen i februar, som evakuerte i Oslo. Sanitetssøsteren, Søster Lydia, vender i oktober tilbake til ruinenes Hammerfest.

1946: Første sanitetsforeningsmøte i gjenreisningens Hammerfest blir holdt den 26. februar. Foreningen selger denne våren 5000 maiblomster.

1948: Får leie to rom i Husmorforeningens permanente bygg på tampen av året. Arbeider med å få i gang diagnosestasjon.

1949: Setter i gang igjen med kontrollstasjon i Husmorforeningens bygg. Flytter i november inn i ”shellbrakka” hvor de foruten kontrollstasjonen også kunne få i gang høyfjellssolen. Diagnosestasjonen ble åpnet juni dette året. Sanitetsforeningens planlagte tilknyttede ventestasjon må dessverre utgå, da lokalet må brukes som bolig til legen, en tuberkuloseekspert. Yngre sanitetsforening blir stiftet. Alt utstyret fra feriekolonien som ble sendt til Mo i Rana under evakueringen kommer tilbake.

1950: Arbeidet med å få bygget ny feriekoloni igangsettes for alvor. Foreningen søker kommunen om tomt til eget hus, men blir i stedet tilbudt lokale i helsehuset de planlegger å få oppført.

1951: Deltar i arbeidskomite for helsehuset. En pikeforening ble startet. Byggingen av feriekolonien startet på høsten.

1952: Pikeforeningen arbeider iherdig med en forestilling. Den nye feriekolonien blir ferdig, og den 1. august reiste 30 forventningsfulle unger inn for 3 sorgløse uker.

1953: Mister lokalet sitt i shellbrakken. Etter sommeren må derfor kontrollstasjonen og høyfjellssolen avlyses. Feriekolonien innvies og 60 barn får nyte sommeren i Repparfjord. Sanitetsforeningen arrangerer også husmorferie i 2 uker dette året.

1954: Thora Jansen dør, Hammerfest Sanitetsforening arver 300 kr fra henne som skal investeres i feriekolonien. På grunn av husmangel er ikke kontrollstasjonen eller høyfjellssolen i drift. Foreningen har heller ikke fast søster lenger.

1955: Innkjøp av jernlunge til Hammerfest Sykehus. Ingen husmorferie dette året.

1956: Flytter inn i helsehuset. En omflakkende tid på vandring fra brakke til brakke er ferdig. Kontrollstasjonen og høyfjellssolen kommer i gang igjen. Foreningen har hele 90 barn på feriekolonien dette året.

1958: Feriekolonien brukes ikke dette året, men får innlagt elektrisk lys, samt utført andre reparasjonsarbeider.

1959: Finnmark krets går inn for byggingen av sykehotell i Hammerfest. Kronerulling og innsamlingsaksjoner igangsettes over hele fylket. Feriekolonien tar imot 120 barn fordelt på 4 kull med 14 dager hver.

1960: Feriekolonien er ikke i bruk dette året. Leies ut til Norske Ungdomsherberger og foreningen håper å få solgt kolonien for å kunne konsentrere seg om sykehotellet.

1963: Finansieringen til sykehotellet er på plass og arbeidet med byggingen av sykehotellet ble igangsatt på høsten. Feriekolonien ble solgt. Helsestasjonen var åpen 130 dager i løpet av året.

1965: Sykehotellet ble åpnet den 19. juni. Foreningen flyttet alt hit fra helsestasjonen. Kontrollstasjonen fortsetter sitt virke der.

1968: Eldreomsorgen kommer inn som en større del av sanitetsforeningens virke. Sykehotellet går godt, med 10 764 gjester dette året.

1974: Foreningen kjøper inn fargefjernsyn til hotellet. I løpet av året overtar kommunen ansvaret for kontrollstasjon for mødre og barn.

1976: Foreningen begynner å tenke på å utvide hotellet med bygging av varmtvannsbasseng.

1977: Forprosjekteringen av sanitetsbadet igangsettes.

1982: Byggingen av sanitetsbadet starter

1984: 6. Juni innvies ”Sanitetsbadet Fysikalske Institutt og Treningssenter”. Dessverre blir årene fremover preget av store økonomiske problemer knyttet til driften av badet og betjeningen av lån tatt opp for å bygge dette.

1989: De fleste foreningene i Finnmark sliter med rekrutteringen av nye medlemmer, også Hammerfest Sanitetsforening.

1990: Den økonomiske situasjonen ved badet forverrer seg og fra 1. juli 1990 ble de ansatte sagt opp og badet stengt. Foreningen arbeider med en søknad til sosialdepartementet for å få kurbadstastus for den samlede institusjonen sykehotellet og sanitetsbadet.

1991: Fylkeskommunen sier opp avtalen sin med sykehotellet, og driften omlegges til frokosthotell. Badet ble gjenåpnet i oktober med tilskudd fra ulike brukerkommuner, lag og foreninger. Søknaden om kurbadstatus blir sendt inn.

1992: Foreningen får ikke tilslag på søknaden om kurbadstatus. Sykehotellet blir solgt for å forsøke å redde sanitetsbadet.

1993: Selv etter salget har foreningen for stor gjeld til å kunne drive badet. 1. juli overtar kommunen sanitetsbadet. Hammerfest Sanitetsforening må leie seg lokale i Hauanbygget for å ha møter i.

2007: Rekrutteringen har vært laber siden 1980-tallet, og det er få aktive medlemmer igjen i foreningen. Ingen ønsker å sitte i styret. Styret deler ut foreningens midler og ønsker å nedlegge foreningen etter årsmøtet 2008.

2008: På årsmøtet blir Cecilie Karlstad Innerby leder for sanitetsforeningen og drar i gang en ny generasjon med sanitetskvinner.

2009: Sanitetsforeningen arbeider aktivt med vaksinering og hygienekampanjer under perioden der svineinfluensaen truet.

2010: Foreningen kan feire 100 år med omsorg for nærmiljøet. Jubileumsfeiringen foregår den 3-5. september.

Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2