Hopp til hovedinnhold

Guttene bak billedseriene fra FINDUS

Gjenreisningsmuseet har over 5000 bilder fra Findus historie i arkivet sitt. Da er det greit å kunne få hjelp av karer med god ”husk” for å rydde opp i det.

  • 1/1
    Fra venstre: Odd Remme, Kjell Eriksen, Øystein Lunga og Johan Moland (i 2010).

Vi har allerede publisert tre billedserier fra dette arkivet her på nettsidene og flere vil det bli, lover våre gode hjelpere Øystein Lunga, Johan Moland, Odd Remme og Kjell Eriksen. Hver onsdag de siste tre årene har de møttes på Gjenreisningsmuseet og forsøkt å finne ut hva og hvem det er de ser på bildene.

- Det hele startet med at Irma kom med et bærenett fullt av bilder til meg og lurte på hva hun skulle gjøre med dem, jeg tok imot dem og kontaktet museet og slik kom samarbeidet i gang, forteller Kjell Eriksen. Han kalte inn forsterkning, og fikk samlet en gjeng med bred erfaring fra ulike avdelinger ved Findus.

– I tillegg må man jo være pensjonist for å være med her, smiler han. Det er et omfattende arbeid de står bak, basert på frivillig innsats og et ønske om å formidle en viktig del av vår historie. – Vi får vi jo gratis kaffe og vaffler en gang i uken, sier de på spøk, og legger til at det nok er egeninteresse for å gjøre tilgjengelig denne historien som driver dem. De har også opplevd stor interesse for prosjektet fra andre steder og har reist i Finnmark for å fortelle om arbeidet, samt hjulpet til med en bokutgivelse.

- De er en veldig stor ressurs for museet med den kompetansen de har. De stiller ikke bare opp for å tekstsette bildene, men har også holdt foredrag, undervist guider, og med digitaliseringen og billedseriene har de blitt en del av den aktive driften vår. Vi får veldig mange tilbakemeldinger og kommentarer på billedseriene, så deres arbeid har skapt en dialog med vårt publikum. Jeg håper at de blir hos oss en lang tid fremover, sier avdelingsleder ved Gjenreisningsmuseet, Nina Planting Mølmann.

Selv håper de i hvert fall at de er ferdige før de blir hundre, for de har fremdeles mange planer for samlingen. Flere billedeserier skal legges ut, persongalleri etablerers og bildene skal legges inn i museets register. Billedseriene finner du under fanen ”nettutstilling” på Gjenreisningsmuseets sider.

(Skrevet i 2010)

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2