Hopp til hovedinnhold

Fangesongar frå Kirkenes

Musikk og Motstand under 2.verdenskrig

Hvordan overleve livet i en fangeleir? Hvordan skaper man mening i et liv fratatt sin frihet? Gjennom musikken skapte læreren og komponisten Gunnar Kjeldaas mening og samhold under sitt fangenskap under 2. verdenskrig. I samarbeid med mezzosopran Anne Daugstad Wik og gitarist Mats-Henrik Nygren Syversen løfter vi frem denne glemte historien om lærerfangene.
Velkommen til gratis konsert på Gjenreisningsmuseet, torsdag 24. oktober klokken 19.00.

  • Bildet viser en kvinne med mørkt langt hår som står foran en mann i blå skjorte, langs en grå husvegg i tre. I bakgrunnen skimtes blomster.
    1/1
    Anna Daugstad Wik og Mats-Henrik Nygren Syversen Anne D. Wik

Under andre verdenskrig ble læreren og komponisten Gunnar Kjeldaas satt i fangeleir i Kirkenes. I likhet med mange av sine kolleger nektet han å melde seg inn i Norges Lærersamband, Quislings landsorganisasjon for lærere. I fangenskapet gjennomlevde han sult, kulde og tungt straffarbeid. For å holde ut dette livet sang han, og hans medfanger dypt rørende sanger som Kjeldaas skrev. De sang for livet.

Sangene ble glemt etter krigen, og har ikke vært fremført i Norge siden 1946. I dagens verden vet vi dessverre altfor godt brutaliteten og konsekvensene av krig. Mezzosopran Anne Daugstad Wik og gitarist Mats-Henrik Nygren Syversen bringer en glemt krigshistorie frem i lyset. De fremfører sangene akkompagnert av fiolin, harpe og klassisk gitar som gir et intimt lydbilde og underbygger de såre tekstene skrevet av medfanger. Tekstene er sterke, og gir et unikt innblikk i livet i fangeleiren. Wik og Syversen skildrer denne historien gjennom fangenes følelser, lengsel og stolthet, hvor historiefortelling glir sømløst over i vakker musikk.

Medvirkende:
Anne Daugstad Wik – Sang, fiolin og harpe
Mats-Henrik Nygren Syversen – Klassisk gitar

Museum24:Portal - 2024.10.08
Grunnstilsett-versjon: 1