Hopp til hovedinnhold

Berlevåg Havnemuseum


  • Besøksadresse: Havnegata 19, Berlevåg
  • Postadresse: Postboks 48, 9981 Berlevåg
  • Tlf. 475 11 117

  • Jon Trygve Bergsåker, avdelingsleder
    475 11 117
    e-post

På begynnelsen av 1900 -tallet kunne den ene bokstavelig talt gå over havnen ved å hoppe fra den ene båt til den andre. Fiskeindustrien var og er fremdeles den viktigste okkupasjonen av Berlevågingene, derfor var spørsmålet om å bygge en skikkelig havn som tåler massive bølger av Barents Sea et spørsmål om overlevelse. Byggingen av de første bølgebryterne begynte i 1913 og tok nesten et århundre å fullføre.

Tunge blokker viste seg å være utilstrekkelige for å stoppe havet og ble senere erstattet av en bedre konstruert løsning - tetrapod. 11 000 sammenlåste tetrapoder av betong ble druknet en etter en for å beskytte landsbyen mot havet. Ideen bak skapelsen deres var at tetrahedrisk form vil spre bølgekraften ved å la vannet strømme rundt snarere enn mot det, mens sammenhengende ben på strukturen vil redusere forskyvningen.

Etter vellykket fullføring av havnen ble tetrapod - et symbol på Berlevåg og det lokale kystarvmuseet eller Berlevåg Havnemuseum, som bevarer den rike og mangefasetterte historien til stedet. Nå okkuperer museet lokalene som Statens Havnevesen bygde for sine arbeidere etter 1945. Hoved 2-etasjers bygning av museet fungerte en gang som et lagerhus, mens andre bygninger ble brukt til kontorer, spisesteder og soveanlegg.

Museet ligger plassert på Varnes, på østsiden av Berlevågs indre havn. Første etasje inneholder to båter, fiskeutstyr, kopi av en egnebu, litt om krigshistorien, arkeologiske utgravinger med mer. I andre etasje vises film om moloutbyggingen. Du får også se et rekonstruert bomiljø fra et fiskevær. Den andre museumbygningen er fra nyere tid og inneholder den gamle frakteprammen, som man kan gå ombord i.

Berlevåg Havnemuseum er en del av Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark IKS.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2