Hopp til hovedinnhold

Faste utstillinger

Her er en oversikt av de faste utstillingene på Måsøy museum. Vi viser deg gjerne kirkerommene også om du er interessert.

Første etasje

Stue 1:

Historien til Ingøy fyr (A1)

Sjøsamisk folkedrakt og vevetradisjoner (A2)

Marint liv og fugleliv i regionen (A3)

Stue 2:

Uniformer til krigsseileren Greg Gregersen (A4)

Greger reiste på sjøen for første gang som 17-åring i 1938. Under andre verdenskrig seilte han på flere båter som dekksgutt, matros og jungmann (sjømann rangert mellom dekksgutt og lettmatros). 

Greger tok skytterutdannelse i Skottland og fikk i oppgave å være skytter om bord, i tillegg til vanlige arbeidsoppgaver. Ved to tilfeller kom det til trefninger under andre verdenskrig. En gang ble skipet torpedert av en japansk ubåt, en annen gang ble det angrepet av tyske fly. Ingen av besetningens medlemmer mistet livet under disse kampene.

Etter å ha gått inn i marinen i 1943 som skytter, dimitterte Greg Gregersen fra marinen 8. oktober 1945 i Bergen. To år senere giftet han seg med sin Aasta, og de bygde et hus på Måsøy. Sammen fikk de fire barn. Etter krigen jobbet han som fisker og hadde hyre på flere Havøysundbåter. I 1964 flyttet familien til Vestlandet, hvor Gregersen fisket med trålere. I 1971 ble han innvilget full krigspensjon. 

Gjenstand fra det tyske krigsskipet «Tirpitz» (A4)

Stor Nordlandsbåt-modell (A5)

Kong Louis Philippe I (1773 –1850) byste (A6)

Louis Philippe levde en tid av sitt liv i landflyktighet i Måsøy. Han ble valgt til fransk konge etter julirevolusjonen i 1830, men det var urolige tider, og han måtte gå av som følge av revolusjonen i 1848. Dermed ble han Frankrikes siste konge.

Gjennom alle årene holdt han kontakt med sine venner i Finnmark og sendte som takk for gjestfriheten en bronsebyste av seg selv med La Recherche-ekspedisjonen i 1838–1840. Den sto lenge i storstuen hos handelsmannen Buck i Havøysund, der den ble delvis ødelagt under andre verdenskrig. Restene finnes på Måsøy museum.

Russisk porselen (Ulich-samlingen) (A5)

Alle gjenstandene i Ulich-samlingen er i god stand. Gjenstandene har stått i Solveig og William Dahl Ulichs bolig i Hammerfest fra 1952, da de flyttet fra Ingøy. Før den tid stod de i huset til Williams far på Ingøy. Noe uvisst hvordan de berget alt dette under evakueringen, men mest trolig hadde de gjenstandene med seg da de evakuerte.

Historisk utstilling av forskjellige ski-typer (A6)

Sportsmedaljer fra profesjonell skiløper Markus Svendsen (A7)

Greg Gregersen med uniformen på. I dag står marineuniformen hans på Måsøy Museum.

 • 1/1
 • 1/1
  Foto Linn A. Christiansen

Andre etasje

Rom 1: Partisangruppen i Måsøy kommune (B1)

Rom 2: Håndverksutstyr fra lokale forhold (B2)

Rom 3: Kirkehistorien i regionen (B3)

Rom 4: Skolehistorie i regionen (B4)

Rom 5-6: "Bestestue" og 1950-talls kjøkken (B5)

 • 1/1
  Foto Linn A. Christiansen

Kjeller

Indre rom/høyre for trapp: Fiskeredskaper gjennom historien (C1)

Midtre rom: Fiskeri og båtteknologi (C2)

Indre rom/venstre for trapp: utstilling av kartografiske instrument og historier om skipsforlis i regionen (C3)

 • 1/1
  Foto Linn A. Christiansen

Båthuset

Utstilling av motorisert sjark, «Trygg 2» fra 1955 (D)

(Nøkkel fås i resepsjonen.)

 • En båt i utstillingen, utendørs.
  1/1
  En 19 fots båt med bensinmotor fra Fredrikstad motorfabrikk (sannsynligvis H-modell). Sjarken ble brukt til småfiske i området rundt Havøysund gjennom 1950- og 60-tallet.

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1